Project Description

Expoziția organizata de Alumnus Club pentru UNESCO si CNR UNESCO face parte din circuitul itinerant al conceptului Much Red al artistei Carmen Emanuela Popa, dedicat antiviolenței și opresiunii, început odată cu deschiderea oficială a proiectului internațional Academy of Young Women. The Fight Agaist Xenophobia, Extremism and Aggression, proiect inițiat de Comisia Națională pentru UNESCO.

Evenimentul a fost dedicat Zilei Internaționale a Femeii, care se sărbătorește anual pe 8 Martie, comemorând mișcarea internațională a drepturilor femeii.

Much Red este o expunere a unui număr de zece lucrări de grafică, ce simbolizează, în nonșalanța unei tușe picturale, o serie de ipostaze, în care personajul uman ia parte la retorica, uneori dezinvoltă, a supliciului cotidian.

Roșul, care este trasat cu o coerență improbabilă, pornește din dreptul cordului și se lasă spre arealul pașilor, în tumultul unor cuvinte rostite doar în manieră vizuală. El izbucnește ca un hohot nedefinit din trupul spiritual al femeii și nu se oprește niciodată. Este un semn simultan de revoltă și reculegere în fața adversității.

Femeia râvnește la o pace decretată în interiorul lumilor sale, care să se răsfângă plenar, ca o pătură de zăpadă sclipitoare, asupra istoriei.

Lucrările grafice sugerează, fiecare dintre ele, o experiență asumativă, cu valoare de manifest unidirecțional, antiviolență fizică și emoțional.

Valoarea experimentală a acestei expoziții este aceea că, există o singură piesă vestimentară, care, parcă, coborâtă din schițe, aduce personajul feminin în realitatea noastră proximă.

Piesa, cu denumirea de fashion art object, se delimitează de restul expoziției, printr-o postură gravă și imperativă, o aliură imaculată din bumbac alb, catifelat, peste care pătrunde somptuos, sugestia infailibilă a roșului universal, care, instigă la nonviolență, la un promt stop war, în mediile sociale dar și în habitatul domestic.

Căldura aburindă, pe care o emană această imagine, te proclamă martor al unei evidențe, aceea de control asupra responsabilității.

Omul poate fi rănit extrem de ușor, cu un cuvânt, cu o întrebare sau cu un răspuns, cu o negare sau cu o afirmație, iar fapta cu valoare de decizie, poate ucide în orice moment. Labirintul sentimental prin care poate fi târâită ființa umană, se dovedește, de multe ori, a avea caracter de fatalitate.

Dar inima femeii este locul de întâlnire al tuturor sensurilor vieții. Femeia dăruiește blândețea sa inepuizabilă, în ritmul alert al unei cascade.

Femeia luptă, iubește și lasă în urma iertării sale, o lume paradisiacă, pe care o stăpânește din jilțiul invizibil, cu universalitatea fragilă a ființei sale.

Expoziția Much Red va fi deschisă în perioada 1 – 31 Martie / 2018, la sediul Comisiei Naționale pentru UNESCO, București, Str. Cehov nr. 8