CEA DE A 10 A EDITIE A CONFERINTEI INTERNATIONALE : “TINERETUL SI MUZEELE”, GOLESTI, ROMANIA, 28 IUNIE – 1 IULIE 2018
“PATRIMONIUL CULTURAL EUROPEAN – O INVITATIE LA DIALOG SI COLABORARE”

Educaţia culturală joacă un rol decisiv în construirea tinerei generaţii europene; reprezintă cheia dezvoltării unei societăţi bazate pe comunicare, schimb de idei, valori şi toleranţă.
Muzeul – nucleu de cercetare şi reflecţie, pe de o parte, şi spaţiu al întalnirilor şi al dialogului, pe de altă parte – păstrează vestigii ale culturii materiale, mediând astfel accesul publicului la dimensiunea imaterială a culturii. Astfel, valorile artistice, spirituale şi de identitate sunt difuzate în societate, în special în rândul tinerilor.
Dincolo de activităţile ştiinţifice (precum conservarea şi studiile de specialitate), muzeele europene trebuie să facă astăzi faţă noilor provocări ale pieţei, precum şi cerinţelor culturale tot mai mari şi mai diverse ale tineretului.
În acest sens, ne întrebăm cum mai pot atrage muzeele publicul tânăr şi cum îi poate menţine viu interesul? Proiectul “Tinertul şi muzeele” caută soluţii la aceste probleme-cheie.

In perioada 28 iunie – 1 iulie 2018 s-a desfășurat cea de-a 10-a editie a Conferintei Internaționale “Tineretul si Muzeele”, organizata de catre Clubul Alumnus pentru UNESCO, membru al Federatiei Romane a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO, in parteneriat cu Muzeul Pomiculturii si Viticulturii din Golesti, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si Consiliul Judetean Arges.

Conferinta Internationala “Tineretul si Muzeele”, desfasurata anul acesta pe tema “Patrimoniul Cultural European – O Invitatie la Dialog si Colaborare”, a fost dedicata educatiei muzeale a tinerilor in Anul Centenarului Marii Uniri. La acest eveniment desfasurat in sesiuni la Golesti si Targoviste, au participat aproximativ 30 de reprezentanti ai muzeelor din Romania si de asemenea aproximativ 30 de participanti muzeografi reprezentand 10 alte tari – Belarus, Bulgaria, Cipru, Franta, Grecia, Italia, Moldova, Rusia, Serbia si Marea Britanie.

Cea de-a 10-a editie a Conferintei Internationale “Tineretul si Muzeele” s-a derulat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.