În perioada 4-6 octombrie 2018, Alumnus Club UNESCO a organizat la Bucureşti un training pentru tineret pe tema cunoaşterii istoriei culturale şi a patrimoniului minorităţilor naţionale din România.

Trainingul s-a desfăşurat la sediul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi a reunit tineri români şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care au fost îndrumaţi de traineri şi lectori specializaţi, cu experienţă relevantă atât în formarea tinerilor, cât şi în realizarea de proiecte interetnice, educaţionale şi culturale.

Evenimentul este parte a unui proiect cultural cuprinzător, intitulat “Descoperă patrimoniul multicultural al oraşului tău!”, iniţiat de Alumnus şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Trainingul are o dimensiune teoretică şi una practică. Astfel, după seminariile de instruire cu privire la istoria şi particularităţile patrimoniului multicultural,va urma un exerciţiu de utilizare practică a cunoştineţelor acumulate de tineri: un studiu de caz pe tema Bucureşti, oraş multicultural.

Acţiunea va consta în documentarea şi explorarea obiectivelor de patrimoniu reprezentative pentru minorităţile naţionale din Capitală, vizite la muzee şi la sedii ale unor organizaţii ale minorităţilor. Rezultatul celor două etape va fi un ghid al patrimoniului multicultural al oraşului Bucureşti, în format de mici dimensiuni, elaborat de şi adresat tinerilor. Acesta va cuprinde atât elemente depatrimoniu material, cât şi o serie de elemente de patrimoniu imaterial. Îmbinarea celor două dimensiuni urmăreşte să ofere oimagine interesantă şi modernă despre Capitala României, care a fost dintotdeauna un oraş cosmopolit, un mix de culturi, un oraş pe care şi-au pus amprenta influenţe din toate punctele cardinale.

Ghidul, care va fi accesibil atât în format tipărit, cât şi electronic, va fi o contribuţie originală, inedită în direcţia cunoaşterii patrimoniului cultural al României şi în special al Capitalei.
Lansarea oficială a ghidului tipărit Bucureşti, oraş multicultural va avea loc în luna noiembrie, în prezenţa unui număr important de tineri, a partenerilor proiectului şi a mass media. Vor fi lansate totodată pagina dedicată proiectului şi aplicaţia pentru telefonul mobil, realizate de Alumnus, care îi vor ghida pe tineri să viziteze obiective şi să experimenteze trasee ce definesc Capitala ca oraş cu un valoros şi bogat patrimoniu multicultural.