Aniversare Eugen Ionescu

 

În perioada 23-27 noiembrie 2009, CNR UNESCO, FRACCU prin Alumnus Club a organizat la Slatina în colaborare cu CJCPCTC Olt un program de manifestări intitulat: ”Zilele Eugen Ionescu”.

Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu” a fost gazda simpozionului ”Eugen Ionescu – prima sută de ani”, printre cei prezenți numărându-se filosoful Ilie Roşianu, graficianul Dana Călinescu, directorul Bibliotecii Județene Paul Matiu.

Expert Daniela Popescu, reprezentanta CNR UNESCO la manifestări si presedinta Clubului Alumnus, a adus în prim plan în comunicarea sa istoricul aniversărilor UNESCO, și o parte din opera de început a scriitorului, aparută în revista colegiului ”Sf. Sava” din acea vreme. Aceste materiale inedite prezentate la Slatina fac parte din colecția domnului Adrian Rusu, membru al Fundației Rudolf Schweiter-Cumpăna, partener FRACCU.

În cadrul acestui program a fost lansată și publicaţia ”Remember Eugen Ionescu”, realizată de Comisia Naţională a României pentru UNESCO în colaborare cu Fundația Internațională ”Mihai Eminescu”, partener FRACCU.

De asemenea, Biblioteca Judeţeană a găzduit un vernisaj de fotografii inspirate din opera ionesciană sub titlul : ”Foto – Grafii Eseu”.

Toate zilele săptămânii dedicate la Slatina marelui scriitor s-au încheiat cu spectacole de teatru, găzduite de sala de festivităţi a Colegiului Naţional ”Ion Minulescu”. Teatrul studenţesc ”Podul” a prezentat piesa ”Nu” a lui Ionescu, iar Compania de Artă ”Studio 24” a pus în scenă ”Vorbe de vecini”, o adaptare după textele dramaturgului omagiat.