Scrisoare peste timp

///Scrisoare peste timp

Scrisoare peste timp

Domnule Profesor,

 • Toti colegii de la CNR UNESCO, care v-au cunoscut, va pastreaza o nobila si durabila amintire in suflete. Ati fost pentru noi un exemplu luminos a ceea ce inseamna un adevarat conducator de institutie, implicat activ in viata publica, in construirea adevarului si mai ales in propagarea idealurilor UNESCO. Cu eleganta si distinctie v-ati construit o posteritate din bunuri-ctitorii daruite tuturor, cu atata candoare.
 • Am discutat cu dumneavoastra doar cu o saptamana inaintea clipei eterne si am pus la punct programul de activitati dedicate celei de a 60-a aniversari de la proclamarea Declaratiei Drepturilor Omului. Va ceream sfatul , cunoscut fiind faptul ca la Universitatea de Nord din Baia Mare exista o catedra UNESCO pentru drepturile omului, democraţie, pace şi toleranţă infiintata si condusa de dumneavoastra; prima, ca profil, din zona central şi est-europeană, fondată în urmă cu peste 10 ani.
 • In calitate de secretar general al CNR UNESCO ati organizat, domnule profesor, impreuna cu noi, colocvii, mese rotunde, expozitii, lansari de carte, transformand aceasta institutie intr-un centru viu al vietii publice, cunoscut in tara si in strainatate. Imi amintesc ca salile noastre erau neincapatoare la acele manifestari. De exemplu, sute de persoane, diplomati, istorici, oameni politici, ziaristi, experti din strainatate au participat la dezbaterile pe tema sistemului de vot uninominal sau pe tema accesului la dosarele Securitatii.
 • “Victor Iancu a fost un ingenios constructor de lumi recuperate”, spunea cineva despre dumneavoastra si cata dreptate avea…
 • Imi amintesc ce bucurie v-a cuprins in anul 2000, cand ne-ati anuntat ca UNESCO Paris finanteaza ”Premiul Corneliu Coposu pentru toleranta interetnica si interconfesionala”. Visul fusase implinit: prin aceast premiu international faceati si mai cunoscuta imaginea marelui om politic in tara si in afara granitelor.
 • Strădania dumneavoatra neobosita, permanenta, in valorificarea patrimoniului National – o mostenire durabila lasata lumii intregi- a prins contur prin recunoaşterea şi înscrierea a bisericilor de lemn din Maramureş în patrimoniul mondial UNESCO.
 • Societatea civila UNESCO s-a concretizat incepand cu 1994. Cu aprobarea dumneavoastra, in 1999 infiintam Federatia Romana a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor UNESCO, deschizand imediat drumul spre parteneriate internationale, participand impreuna la Ekaterinburg, Bejing, Paris sau in tara, la Sarbatorile de pe muntele Gaina, cinstind personalitatea Craisorului Muntilor, Avram Iancu sau organizand Olimpiadele UNESCO.
 • Clubul pentru UNESCO de la Baia Mare este o alta realizare in campul societatii civile semnate de dumneavoastra in cei patru ani de colaborare si de realizari importante in domenii ca educatia, stiinta sau cultura.
 • Domnule Profesor, alaturi de Doina,Teo, cele doua Cristine, doamna Maftei, Lucretia, va spun si eu ca nu v-am uitat, ca imaginea dumneavoastra calda si buna asezata sfios peste acelasi birou ne intreaba parca la inceput de zi:
  Nu doriti o cafea cu zaharina?
 • Cu adanca pretuire,
 • Daniela Popescu  
2019-01-23T20:59:36+00:00