În data de 25 noiembrie 2015 OSIM și FRACCU au organizat un simpozion dedicat omagierii a doi renumiți inventatori români: George (Gogu) Constantinescu, la 50 de ani de la moartea sa (11 decembrie 1965), și Aurel Persu, la 125 de ani de la nașterea acestuia (26 decembrie 1890).

George Constantinescu este probabil cel mai prolific inventator de origine română, fiind cunoscute aproape 420 de brevete primite de acesta în 14 țări. Cea mai importantă realizare a sa o constituie fundamentarea disciplinei cunoscută sub denumirea de Sonicitate – transmiterea energiei prin fluide. Având în vedere importanța operei sale, recunoscută la nivel mondial, Comitetul Național Român a propus, și UNESCO a acceptat, ca în anul 2015 să fie declarată Aniversare Internațională UNESCO.

Drept urmare, George Constantinescu a mai fost omagiat și în cadrul Sesiunii Anuale a Diviziei de Istorie a Tehnicii din cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii a Academiei Române, fiind prezentate un număr de patru lucrări, precum și în cadrul celei de a XXI-a Sesiuni a Comisiei pentru Dezvoltarea Creativităţii a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România – Centrul pentru Dezvoltarea Creativităţii, în data de 10 octombrie 2015, în amfiteatrul Constantin Dinculescu al Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti. De asemenea, a mai fost realizată o conferință și o emisiune la Studioul de televiziune al Universității din Craiova – TeleU (prof. dr. ing. Gheorghe MANOLEA).

Aurel Persu este inginerul român care a proiectat primul automobil cu caracteristici avansate de aerodinamicitate, recunoscut de presa internațională, și care a primit 11 brevete, în țară și străinătate, care-i recunosc această invenție.

La sesiunea organizată de OSIM și FRACCU au luat cuvântul reprezentanți ai conducerilor celor doi organizatori – Adrian Negoita, Director general adjunct, OSIM si Virginia Meheș, Presedinte FRACCU. Ulterior au fost prezentate două filme realizate de fiz. Anca Filoteanu, din seria Acei români minunați difuzate de SensoTV, despre fiecare din cele două personalități ale inventicii românești. Au mai avut prezentări:

– Prof. dr. ing. Gheorghe MANOLEA, având aceleași origini craiovene ca și George Constantinescu;

– Ing. Petru-Florin OPROIESCU, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Persu” din Târgu Mureș, autor al cărții biografice Aurel Persu. Documente. Consemnări, Editura EDU, 2013;

– Ing. Nicu DUMITRACHE, muzeograf la Muzeul Național Tehnic, specialist în studiul automobilului realizat de Aurel Persu;

– Ing. Aurel TUDORACHE, muzeograf la același muzeu, ce a prezentat documente inedite despre george Constantinescu, aflate în arhiva Muzeului Național Tehnic;

– Ing. Dănuț ȘERBAN, inițiator al evenimentului și autor/administrator al site-ului Muzeului Virtual al Științei și Tehnicii Românești (www.stefania-maracineanu.ro), site aflat în dezvoltare, din care au fost selectate cele două secțiuni: George Constantinescu (http://www.stefania-maracineanu.ro/mvstr-sm/GoguConstantinescu/) și Aurel Persu (http://www.stefania-maracineanu.ro/mvstr-sm/AurelPersu/).

În finalul evenimentului a mai luat cuvântul prof. univ. dr. ing. Alexandru MĂRUȚĂ, contemporan al lui George Constantinescu, cu realizări în domeniul pompelor sonice. La închiderea evenimentului, Nicolae Persu, fiul lui Aurel Persu, a transmis un mesaj telefonic participanților la eveniment.

La eveniment au participat numeroși specialiști, istorici, membri ai CRIFST, aceștia primind câte un exemplar gratuit din biografia lui Aurel Persu, a cărei autor este dl. Petru OPROIESCU.

La momentul de dialog din final, susținut de personalul OSIM, a putut fi admirată galeria de fotoreproduceri realizată de OSIM și au fost acordate interviuri unor posturi TV participante la Sesiune.

A fost stabilită și următoarea întâlnire – dl. director Petru OPROIESCU a lansat invitația la evenimentul ce va fi organizat de Liceul Tehnologic Aurel Persu, la Târgu Mureș, cu ocazia omagierii patronului spiritual al liceului și împlinirii a 50 de ani de la înființarea acestuia – 12 decembrie 2015.

Simpozion organizat de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), alături de Federația Română a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FRACCU)

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Contributii%20ale%20lui%20Gogu%20Constantinescu%20si%20ale%20lui%20Aurel%20Persu%20in%20inventica%20romaneasca/index.html