PARTICIPARE LA FESTIVALUL NAȚIONAL DE ROMANȚE
CRIZANTEMA DE AUR

     Sub auspiciile caldei toamne dâmboviţene, în perioada s-a desfășurat  ediţia jubileului de aur al celui mai longeviv festival muzical românesc „Crizantema de Aur”, închinat romanţei.

     Probabil că puțini melomani își mai reamintesc că într-o zi de toamnă a anului 1968 a debutat la Târgoviște o manifestare muzicală ce se dorea a fi un omagiu adus romanței, cântecul de suflet al românilor, inițiativă culturală care  se potrivea de minune și cu  delicatele flori ale sezonului. Și așa a apărut un fenomen muzical aparte, i-am spune „o stare de spirit”, numuită  poetic „Crizamtena de Aur”. A fost un prim succes, care s-a repetat și amplificat în anii ce au urmat, ajungându-se anul acesta la…Jubileu!

     Evenimentul istoric, prin semnificaţia aniversară a acestei ediţii, a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrului „Tony Bulandra” Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

     Alături de organizatorii tradiţionali ai festivalului, au venit în acest an Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, precum şi Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducţie cu TVR şi în parteneriat cu Radio România.

În ambientul poetic creat de scenografia semnată de reputatul regizor Mihai Constantin Ranin, director al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, festivalul si-adesfasurat activitatea în perioada 19-21 octo mbrie 2017, evenimentul fiind transmit integral în direct pe TVR 3.

      În cadrul Concursului de interpretare au evoluat 16 concurenți selecționați în urma a 7 preselecții regionale, realizate în perioada aprilie-iunie 2016, cu jurii de specialitate, în România și în Republica Moldova.

      În afara Concursului de Interpretare, în premieră, anul acesta au fost prezenți în Festival 5 „boboci de Crizantemă” din România și din Republica Moldova, selecționați în urma preselecțiilor regionale;

      Concursul de Creație a îmbogăţit patrimoniul muzical național cu 12 romanțe în primă audiție, selectate în urma preselecției naționale, realizată în colaborare cu UCMR și jurizată de compozitori desemnați de UCMR;

      Merită mentionat ca un moment special și Masa rotundă intitulată „Romanța pentru Patrimoniul Mondial UNESCO” la care au participat specialiști în domeniu prezenți la festival, mebrii ai juriilor, interpreți, vedete internaționale. De reținut faptul că procedurile oficiale pentru înscrierea ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură  au început încă de anul trecut,  aflându-se în plină desfășurare.

      Un alt punct forte l-a reprezentat anul acesta numărul record de participanți: începând cu oficialități de rang înalt (Excelența Sa, George Christophides – preşedintele de onoare al WFUCA, dr. Daniela Popescu, pereședintele Federeației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO și al Club Alumnus pentru UNESCO,doamna Kim Nam Hee – presedinta IWGP si a Asociatiei Nanyuma Keita, ministrul-secretar de stat, Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, E.S. Mihai Gribincea), continuând cu autorități locale (prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, președintele Consiliului Județean, Alexandru Oprea, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan), oaspeți importanți de peste hotare, concurenți, jurați, vedete în recitaluri, gazetari, un numeros public.

Marea Gală a Laureaților, moment încărcat de emoții și bucurii, când s-au anunțat câștigătorii și s-au decernat Premiile, a debutat prin acordarea de către Federeația Europeană a Asociațiilor Cluburilor si Centrelor prntru UNESCU, prin președinta sa Doamana Daniela Popescu (președintă a Clubului Alumnus pentru UNESCO) de disticții oraniztorilor.

Olguţa Novac Berbec a fost marea câștigătoare a Trofeului Crizantema de Aur 2017.