Concertul Madrigal: Celebrăm Ziua Europeană a Limbilor

YAMAN, ROMANIA, autor  Cleopatra Lorintiu

Într-o lume a lucrurilor făcute din păcate de dragul dragului, fără profunzime şi fără rost, ca să fie „bifate”, demonstrând un mare ataşament faţă de mentalităţile pe care le-am repudiat dar le păstrăm neatinse, vine manifestarea organizată de Cluburile UNESCO în parteneriat cu ARCUM, Primăria Bucureştilor şi Biblioteca Naţională a României cu un concert al Corului Naţional de Cameră Madrigal susţinut întru marcarea Alianţei Civilizaţiilor cu ocazia Zilei Europene a Limbilor şi ne demonstrează mai multe lucruri: că manifestările pot fi profunde, interesante şi de calitate în acelaşi timp, atingând acea strună nevăzută din inimile noastre care ne întoarce spre profunzime, artă şi puritate.

Să nu-mi luaţi în nume de rău această introducere: în ultima vreme când asist la întâmplări artistice de mare calitate nu mă pot stăpâni să nu remarc, să mă manifest într-un fel. Asta li s-a întâmplat şi fericiţilor spectatori din excepţionalul spaţiu al Bibliotecii Naţionale. Pe dinafară, clădirea ne aduce aminte de un necaz din trecut ( marile demolări…) Pe dinăuntru ne umple de speranţă pentru viitor.

Şi acum ceva despre spectacol: Un”Madrigal„ întinerit sub conducerea remarcabilei dirijoare Anna Ungureanu. (Poate ştiţi sau nu dar Corul Naţional de Cameră MADRIGAL face parte de mai bine de 20 de ani din Patrimoniul Universal UNESCO. Statutul i-a fost conferit în 1992, la Paris.)Tot din programul de sală mai desprindem ideea că la împlinirea a 50 de ani de activitate, în 2013 în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu momentul Madrigal 50, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO din Europa şi AMERICA de Nord EFUCA, Daniela Popescu, a conferit acestei formaţii Diploma şi Trofeul UNESCO „50 de ani de excelenţă în patrimoniul muzical universal.”

Aceleaşi voci superbe, o dirijoare tânără şi pasionată, perfecţionistă în totul, solişti de marcă, o atmosferă care impresionează. Repertoriul bine ales: în acelaşi timp atrăgător şi rafinat. În „Matona mia cara” de Orlando di Lasso ne-am amintit de perioada în care Marin Constantin crease această bijuterie artistică .De asemenea în Da Palestrina (I vaghi fiori). Dar spectacolul a fost construit de aşa manieră încât să onoreze cât mai multe limbi în care au fost scrise textele pieselor interpretate. De mare fineţe, interpretarea din „ Un jour je m’en allais” de Giaches de Wert sau „Fatta la parte „ (Juan del Encina). În partea a doua, se sare peste câteva secole şi iată-ne în muzica contemporană. Lucrările câtorva compozitori români contemporani au fost interpretate de-o manieră excepţională. Aşa am reascultat lucrarea lui Tudor Jarda ”Mă luai”, cu sonuri transilvane şi rafinamente armonice tulburătoare, apoi „Ritual pentru setea pământului„ de Myriam Marbe, care la vremea lansării sale a fost un adevărat şoc cultural. Scrisă în 1968, această lucrare complexă, care împleteşte ritualicul, arhetipalul românesc şi accentele dodecafonice, a lansat-o pe compozitoarea curajoasă în elita componisticii româneşti (Myriam Marbé (n. 9 aprilie 1931, București – d. 25 decembrie 1997, București) a fost o compozitoare și pianistă româncă, una dintre cele mai valoroase compozitoare internaționale de muzică contemporană. A predat compoziția și contrapunctul la clasa de compoziție de la Universitatea Națională de Muzică din București , a fost şi un valoros muzicolog). Mihai Moldovan (1937 – 1981) cu a cărui prietenie din acei ani mă mândresc şi astăzi, a fost prezent în programul Madrigal cu „Fluieraşe şi buciume” o fantezie românească în care vocea omenească fuge în natură şi în arhetip ca să redea o atmosferă superbă, de poveste, de emoţie, de celebrare. Şi Mihai Moldovan a fost un compozitor cu mai mare succes în lumea largă decât în România, în care a trăit şi s-a stins la 44 de ani dar cei care iubesc muzica şi componistica românească îşi amintesc fără îndoială acest spirit nepereche, nonconformist, original, în luptă permanentă cu constrângerile vremii şi aplaudat pe multe meridiane. În sfârşit Adrian Pop (n. 1951) continuatorul unei tradiţii muzicale de mare valoare, compozitor aflat la adăpostul luminilor presei de azi, una din marile nostre valori naţionale. În Clujul său natal, domnul Adrian Pop este o certitudine a marii culturi muzicale în România indiferent de vremi. Madriagalul i-a onorat repertorul cu „Vine hulpe” un foc de artificii de muzică şi limbă, de-a frumuseţe înspumată şi într-o interpetare foarte frumoasă.

A fost spectacolul Madrigalului (la care au contribuit Elite ART CLUB Unesco, ALUMNUS Club pentru UNESCO , Comisia Naţională UNESCO) o reală bucurie artistică şi cu ocazia asta ne-am reamintit de compozitori, de prieteni, de lumea însufleţitoare a artei româneşti de calitate.

ELITE ART Club UNESCO, în parteneriat cu Alumnus Club pentru UNESCO şi Federaţia Europeană a Cluburilor, Centrelor şi Asociaţiilor UNESCO, sub auspiciile Alianţei Civilizaţiilor, au organizat concertul Corului Madrigal cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, miercuri, 24 septembrie 2014, la Bibilioteca Naţională, Sala Atrium.

26 septembrie a fost proclamată Ziua Europeană a Limbilor la sfârşitul Anului European al Limbilor, de către Consiliul Europei, cu obiectivul de a încuraja procesul de învăţare a limbilor străine în Europa. Diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale şi este unul din elementele principale ale bogatului capital cultural al continentului, de aceea Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa.