In perioada 1-3 octombrie 2009 a avut loc la sediul UNESCO din Paris al 6-lea Forum al Tinerilor, manifestare ce precede de fiecare data Conferinta Generala UNESCO. La acest forum au participat 127 de tineri din 88 de tari, aniversandu-se in acest an un deceniu de activitate de la prima reuniune.

Intalnirea a fost un bun prilej de a ne impartasi experientele si de a gandi impreuna recomandarile UNESCO ce conduc la o mai buna integrare a tinerilor in societatea contemporana.

Tema principala a discutiilor noastre a fost: “ A investi pentru a iesi din criza: Catre un partenariat intre UNESCO si organizatiile de tineret”.Alaturi de aceasta a mai fost luata in discutie si tema transversala: “Participarea tinerilor: Forumul UNESCO al Tinerilor – o abordare pe termen lung”

 

Din Raportul Tinerilor,prezentat in deschiderea celei de-a 35-a Conferinte Generale UNESCO, mentionam urmatoarele cerinte:

 

1)      Integrarea tinerilor in delegatiile tarilor prezente la Conferinta Generala UNESCO incepand cu anul 2011.

2)      Crearea de birouri permanente pentru tineret in cadrul tuturor Comisiilor Nationale pentru UNESCO.

3)      Respectarea si punerea in applicare a recomandarilor din forumurile anteriore, dorind in acelasi timp sa incurajam intalnirile regionale de tineret.

4)      Incurajarea statelor membre sa colaboreze strans cu organizatiile de tineret si  sustinerea dezvoltarii consiliilor reprezentative de tineret pentru a ameliora comunicarea intre tineri si guverne.

5)      Mentinerea si dezvoltarea retelelor de comunicare on line pentru a spori participarea tinerilor si a gasi solutii la problemele acestora.

6)      Colaborarea statelor membre cu ONG-urile, mai ales prin intermediul retelelor de comunicare on line -unde tinerii sunt foarte activi si punerea in aplicare a Declaratiei de la Bonn, referitoare la Educatia pentru o Devoltare Durabila.

7)      Stabilirea unui mecanism eficace care sa urmareasca la nivel global punerea in aplicare a solicitarilor mentionate in rapoartele Forumurilor Tinerilor.

 

Adeline Popescu

Delegat Romania